Volvo 855 T-5R

De ‘R’ van Klaas!

Mijn naam is Klaas Bösel en woon sinds 20 jaar aan de oude haven in Hoorn. Ik ben getrouwd met Kirstin en samen hebben we twee kinderen. In het dagelijks leven ben ik project- en programmamanager, de afgelopen jaren met name bij banken en financiële instellingen. Sinds 2019 werk ik voor Landelijke Meldkamer Samenwerking een aparte eenheid binnen de Nationale Politie. In 2018 ontstond het idee om een autoclub op te richten voor de Volvo R-modellen. Sindsdien vervul ik binnen Volvo R Club Nederland – www.volvo-r.nl – de rol van voorzitter.


In tegenstelling tot vele anderen is mijn passie voor Volvo niet met de paplepel ingegoten en rijd ik privé pas Volvo sinds 2009. Mijn eerste Volvo was een handgeschakelde V70 Classic 2.5 TDI in de kleur Graphite Grey Metallic en met een zwart lederen interieur. De motor had ik omwille van wat extra koppel voorzichtig laten chippen. Zo ging het vermogen van 140 PK naar 174 PK en het koppel van 290 Nm naar 350 Nm. Gedurende bijna twee jaar heb ik 110dkm probleemloze en uitermate comfortabele kilometers afgelegd met de V70. Op aandringen van mijn toenmalige werkgever stapte ik over naar een dagelijkse leasebak en moest ik met pijn in mijn hart helaas afscheid nemen van de TDI. Het stond buiten kijf dat mijn volgende privéauto een Volvo zou worden.


Minder dan vier uur nadat ik de TDI had verkocht, kocht ik opnieuw een V70 Classic, ditmaal een 2.3 T-5 met automaat in de kleur Nautic Blue Pearl. In die periode leerde ik ook de gebroeders Ditmar Jansse kennen die zich vanaf dan bekommerden om het onderhoud van de T-5 en mij ‘adviseerden’ over sportiever rijden – zeg meer pk’s, koppel, en daartoe benodigde of andere modificaties, etc.


Tijdens het weekend waarin het 20-jarig jubileum van de 850 T-5R gevierd werd in Rosmalen besloot ik in al mijn wijsheid – mijn vrouw vindt nog steeds van niet – op zoek te gaan naar een T-5R. Immers, mijn T-5 zou nooit een echte ‘R’ worden. Van Joost kocht ik niet veel later zijn handgeschakelde T-5R die hij voor dit specifieke evenement gekocht had. Een zwarte Volvo 855 T-5R van Italiaanse afkomst, uitgerust met een B5204T. Sindsdien is o.a. het originele blok vervangen door een volledig gerestaureerde B5234T5 die met enkele aanpassingen en een M59 versnellingsbak de Blackstone met veel plezier van A naar B brengt.